Challenge: Incubeter

Challenge: Incubeter

Bij CI staan we altijd open voor een uitdaging en maken we graag werk van goede ideeën. Voor het vak trends hebben we verschillende soorten concepten bedacht. Één groepje had zo’n goed idee dat het te mooi was om er niets mee te doen. En zo ontstond Incubeter, een brainstorm over een bepaalde probleem met als prijs de mogelijkheid je concept echt uit te werken met hulp van professionals. Een kans tijdens onze studententijd al te beginnen met ondernemen. Het concept maakt gebruik van het beste van beide werelden. Jonge, gretige geesten vol nieuwe kennis en potentie en aan de andere kant de mensen met de ervaring en de connecties.

Het vraagstuk van deze brainstorm was: hoe kunnen we ouderen langer thuis laten wonen? Ouderen worden namelijk steeds ouder en het worden er steeds meer. Bovendien leven we nog eens langer en er komen steeds minder mensen in aanmerking voor volledige ouderen zorg. Het is dus tijd voor innovatie.

Na een korte presentatie over het probleem begon de brainstorm. Onder begeleiding van een duo dat brainstorms begeleid als baan. Brainstormen is namelijk niet gewoon ideeën bedenken. Het is een delicaat proces waar ontzettend veel gestuurd kan worden en bevorderd door op de juiste manier een brainstorm te doorlopen. Na het tekenen van een mindmap, het bedenken van woorden bij woorden tot het gewoon maar opperen van zo slecht mogelijke ideeën in de hoop dat er toch iets goeds in zit. begonnen er overal ideeën te ontstaan waar mensen echt achter stonden en in begonnen te geloven.

De concepten die er uit kwamen waren op zijn zachts gezegd erg divers. Van vervroegde euthanasie om kosten te besparen tot werk vakanties voor ouderen. Iedereen had zijn eigen brainstorm proces doorlopen en de knopen doorgehakt waar dat goed voelde. Niet elk idee was even goed of realistisch, maar iedereen had zeker zijn best gedaan.

Het idee dat uit mijn groepje kwam was een keurmerk voor ouderen. Dit keurmerk zou aangeven of het product ouder vriendelijk is. Het probleem is namelijk dat ouderen niet meer thuis kunnen wonen omdat ze de belangrijkste dingen niet meer zelf kunnen doen. Deze drempel willen wij zo laag mogelijk maken zodat ouderen zo lang mogelijk alles kunnen doen en dus volledige zorg nodig hebben. Hier sleepte wij de tweede plaats mee in de wacht.

De eerste plaats ging naar een concept gebaseerd op de film Her. Een operating system dat gebruikt maakt van algoritmes om patronen in iemands leven te zien. Deze patronen zijn bijvoorbeeld ziektes. Het OS verzameld allemaal data over de persoon en houdt hem eigenlijk in de gaten voor dingen die niet pluis zijn. Verpakt in een mooi Augmented realitity jasje is het de bedoeling dat iedereen dus zijn eigen fulltime dokter krijgt, handig verpakt in een klein computertje.