CI goes Cork!

CI goes Cork!

Schermafbeelding 2014-06-13 om 11.26.15

Naast het grote project vallen er ook nog studiepunten te verdienen met challenges. Dit zijn uitdagende opdrachten uit het werkveld waar in korte tijd hard aan gewerkt moet worden. De studenten zitten hierbij niet meer in hun vaste groep, maar werken in wisselende groepen. Vandaag vertel ik jullie meer over de reis met CI naar Cork.

Onze docent Entrepeneurship Nerko kwam met het leuke idee om naar Cork, Ierland te gaan. Om een kijkje te nemen bij Cork Innovation week. Dit is een initiatief van de stad om ondernemerschap en vertrouwen in de economie weer een boost te geven.

Cork is de op één na grootste stad van Ierland en was in 2005 zelfs cultureel hoofdstad van Europa. De cultuur kan je bijna proeven in Cork, de kleine straatjes, kleurige huizen, vele pubs en ontzettend vriendelijke mensen maken van deze grote stad, iets wat zo vriendelijk aanvoelt als dat kleine dorp waar je vandaan komt.

Eén van de dingen die we gedaan hebben was het bezoek aan het Rubicon Centre . Een geweldig voorbeeld van hoe we creatieve industrie zien in heel Europa. Het Rubicon Centre is een incubeter voor startende ondernemers in Cork. Je hoeft maar met een goed idee aan te komen en zij helpen je verder. Veel van de deelnemers van de programma’s werken ook op het Rubicon Centre. Dit geeft ze de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en elkaar verder te helpen. Ze doen het zelfs zo goed dat het Rubicon Centre geld oplevert. De succesvolle ondernemingen en slimme investeringen betalen het traject voor de startende ondernemers. Als ze deze balans in staat weten te houden zal dit voor veel goeds zorgen in de toekomst en kan het recept van het Rubicon Centre ook op andere plekken worden toegepast.

Schermafbeelding 2014-06-13 om 11.26.10

De reden dat we naar Cork zijn gekomen was Cork Innovation Week. Dit bestond uit enkele wedstrijden zoals het beste idee, het beste idee voor een app en voor beste poster. Prijzen gingen tot wel 5000 euro, dus er zaten er goede ideeën bij. Er was ook een prijs voor de beste foto met de mascotte die onze eigen Mick Smorenburg in de wacht sleepte.

Schermafbeelding 2014-06-13 om 11.26.04

Een van de voornaamste sprekers was ook aanwezig: Pat Valvey. een ondernemer die het lukte om snel rijk te worden en alles net zo snel weer te verliezen Hij begon met de vraag: “wie wil er 50 euro verdienen?”. Hierop stak bijna iedereen zijn hand op, hij herhaalde de vraag met steeds een sterkere nadruk op ‘WIE?!’ tot uiteindelijk iemand opstond, naar hem toe liep en het pakte. Het moraal zijnde natuurlijk: als je iets wil moet je het pakken. Hij was ooit ondernemer maar nu noemt hij zichzelf avonturier. Het is zeker de moeite waard om zijn hele levensverhaal te lezen.

Uiteindelijk sloten we de dag af met een potje Hurley, een combinatie van hockey, handbal en lacrosse. Het komt in ieder geval uit de historie van Ierland en zit dan ook diepgeworteld in de cultuur van Ierland. Iedereen die deze sport beoefend op welke niveau dan ook blijft namelijk zijn dorp en township trouw. Waar je bent geboren, daar speel je voor. Het is een grote eer om voor je township te spelen. Spelers krijgen dan ook geen grote bedragen voor hun topsport. Uiteindelijk hebben we ook onze eigen handen vies gemaakt aan deze oude sport. Het was echter lastiger dan het leek.

 

Schermafbeelding 2014-06-13 om 11.25.56

 

Natuurlijk hebben we de stad zelf ook onveilig gemaakt en de lokale bieren geproefd. Hoewel ze het woord in andere talen niet kennen is het uitgaan in Cork in één woord: gezellig. De kroegen sluiten om 2 uur maar dat houdt niemand tegen om minder hard te feesten.

Check de after movie voor een samenvatting van dit avontuur!